του Θανάση Γιώγλου

Δημήτρης Μητροπάνος - Το πρώτο του τραγούδι

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννιέται στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948.

Από πολύ μικρή ηλικία τα καλοκαίρια δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά του, αφού ο πατέρας του λείπει από το σπίτι. Για πολλά χρόνια η οικογένεια νομίζει πως έχει σκοτωθεί στο αντάρτικο. Ώσπου μια μέρα έρχεται ένα γράμμα που λέει πως ζει στη Ρουμανία. Τελικά τον γνωρίζει όταν είναι πλέον 28-29 χρονών.

Φωτογραφία: Μανταλένα – Γιώργος Ζαμπέτας – Ναυσικά – Μίμης Μάνεσης (ντραμς) – Δημήτρης Μητροπάνος στου «Κυρ Αντώνη» (από το βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου Γιώργος Ζαμπέτας – Βίος & Πολιτεία – εκδόσεις Ντέφι 1997)

Το 1964, ο Δημήτρης Μητροπάνος κατεβαίνει στην Αθήνα μαζί με το θείο του. Τότε περίπου αρχίζει και δουλεύει σαν τραγουδιστής, ενώ γνωρίζει και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο Δημήτρης Μητροπάνος θυμάται:

«H εταιρεία του θείου μου έκανε μια συγκέντρωση στο “Πλακιώτικο Σαλόνι” όπου τραγουδούσε ο Mπιθικώτσης. Όταν τελείωσε το πρόγραμμα με ‘βαλαν και τραγούδησα. Kάτι του Θεοδωράκη, δε θυμάμαι… O Mπιθικώτσης έτυχε να’ ναι ακόμα στο μαγαζί, με άκουσε, με φώναξε και μου είπε ότι “εσύ πρέπει να γίνεις τραγουδιστής” και “έλα να σε πάω εγώ στην Columbia”. Δεν το πήρα και πολύ στα σοβαρά εγώ, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να μου αρέσει η ιδέα. Ειδικά όταν είδα και γνώρισα τον Kαζαντζίδη. Είχαμε πάει ένα βράδυ στην “Tριάνα του Xειλά” που τραγουδούσε με τη Mαρινέλλα και είχα κάτσει όλη τη νύχτα να τον ακούω. Όρθιος. Για να μη χάσω τίποτα, να τα βλέπω όλα καλά. Εκείνο το βράδυ τον γνώρισα κιόλας από ένα φίλο που τον ήξερε και μετά πήγαμε και στο σπίτι που ‘μενε τότε με τη Mαρινέλλα, στην οδό Kνωσσού. H αλήθεια είναι ότι τότε, μόνο ο Kαζαντζίδης με ενδιαφέρει. Μπροστά του δε βλέπω τίποτα άλλο. Ούτε τον Mπιθικώτση… Ακόμα κι αργότερα που δούλεψα με τον Θεοδωράκη ο καβγάς μας ήταν το ότι μόνιμα εγώ ήμουν υπέρ του Kαζαντζίδη. Πηγαίναμε μετά τις συναυλίες κάπου και εγώ όπου έβρισκα τζουκ μποξ έβαζα φράγκο κι άκουγα Kαζαντζίδη…» (1)

Φωτογραφία: Ο Βασίλης Κουμπής (από τον Οδηγό Ελληνικής Δισκογραφίας του Πέτρου Δραγουμάνου)

Στην Columbia, που πηγαίνει μετά την προτροπή του Μπιθικώτση, ο Δημήτρης Μητροπάνος γνωρίζει τον Γιώργο Ζαμπέτα ενώ το 1966 συναντιέται με το Μίκη Θεοδωράκη και το Χρήστο Λεοντή και συμμετέχει στις συναυλίες τους. Εκείνη τη χρονιά πραγματοποιεί και τις πρώτες ηχογραφήσεις του σε δυο τραγούδια του Χρήστου Πήττα, τα Στο Πέραμα και Ξάπλωσε λίγο στο κρεβάτι που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ με τη φωνή του. Τα τραγούδια βγαίνουν τελικά σε 45άρι με τον Μπιθικώτση.

Ατυχή πορεία έχουν και οι πρώτες εγγραφές του στην εταιρεία Ελλαδίσκ (μετέπειτα Philips, Polygram κλπ), στην οποία καταλήγει λίγο αργότερα. Το χασάπικο Χαμένη πασχαλιά των Βασίλη Κουμπή και Δημήτρη Ιατρόπουλου, που γράφεται σε 45άρι (Philips 6154) μαζί με το Στ’ Αναφιώτικα των ίδιων δημιουργών, κόβεται από τη λογοκρισία της χούντας και αποσύρεται από την κυκλοφορία. Τα Αναφιώτικα ηχογραφούνται ένα χρόνο μετά από το Γιώργο Γερολυμάτο στη Zodiac, αποτελώντας τη β’ πλευρά στο 45άρι με το Ο ουρανός φεύγει βαρύς του Σταύρου Κουγιουμτζή. H Xαμένη πασχαλιά ξαναβλέπει το φως της έκδοσης το 1982 στο Lp 15 Χασάπικα και σε άλλες συλλογές αργότερα…

Η επιτυχία για τον Δημήτρη Μητροπάνο έρχεται τελικά λίγο αργότερα με τη Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους του Ηλία Ηλιόπουλου…

Η επιτυχία για τον Δημήτρη Μητροπάνο έρχεται τελικά λίγο αργότερα με τη Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους του Ηλία Ηλιόπουλου…

Με αρκετές επιτυχίες στην πορεία του, ο συνθέτης Βασίλης Κουμπής έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβρη του 2003 σε ηλικία 63 ετών. Τα καραβάκια και Ο Χαρίλαος σε στίχους Κώστα Γεωργουσόπουλου με τον Μιχάλη Βιολάρη, Όταν κλαίει ένας άντρας και πάλι σε στίχους του Γεωργουσόπουλου με τον Μητροπάνο και άλλα…

Φωτογραφία: Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος το 1975 (από τον δίσκο Τα Τραγούδια Της Ξενιτιάς των Γ. Κατσαρού – Δ. Ιατρόπουλου)
Αν και η Χαμένη πασχαλιά δεν ήταν ιδιαίτερα τυχερή, δεν ήταν λίγες οι «περγαμηνές» του ποιητή – στιχουργού Δημήτρη Ιατρόπουλου στο πέρασμα των χρόνων, με συνεργασίες με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.(1) Συνέντευξη Δημήτρη Μητροπάνου στον Γιώργο Τσάμπρα για Το Χρυσό Άλμπουμ του Ζάπινγκ (1996)

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 24/06/2011
Πηγή: ogdoo.gr