του Θανάση Γιώγλου

Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Τα πρώτα της τραγούδια σε ηλικία 4 ετών

Την 1η Φεβρουαρίου 1983 γεννήθηκε στην Αθήνα η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μια από τις προικισμένες και σημαντικές ερμηνεύτριες της γενιάς της, κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη.

Τα πρώτα της τραγούδια

Όπως αναφέρουν τα διάφορα βιογραφικά της, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μπήκε στο χώρο του τραγουδιού το 2004, με τη συμμετοχή της στη Δεύτερη Ακρόαση των νέων ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου του Παρασκευά Καρασούλου, όπου και διακρίθηκε. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού συμμετείχε και στο δίσκο «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου».

Τα στοιχεία αυτά είναι, εν μέρει, σωστά. Αν θέλουμε όμως να είμαστε απόλυτα ακριβείς, θα πρέπει να πάμε 32 χρόνια πίσω, στο 1987, όταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, σε ηλικία, σχεδόν, 4 ετών, συμμετείχε στο δίσκο του Γιάννη Ζουγανέλη «Γύρω – γύρω όλοι», που κυκλοφόρησε από την Lyra, με την ετικέτα της Zodiac.
1.Eleonora prota1 SMALL
Ο δίσκος περιλάμβανε 19 παιδικά τραγούδια που επιλέχθηκαν από την τηλεοπτική εκπομπή «Γύρω – γύρω όλοι», που ήταν έμπνευση και δημιουργία της Βίκυς Κουλουμπή – Πάλμου και προβλήθηκε από την ΕΡΤ 1 από το Σεπτέμβρη του 1986, μέχρι τον Ιούνιο του 1987. Οι στίχοι ήταν της Φρόσως Αραβαντινού – Χατζηκωνσταντίνου, του Θοδωρή Γκόνη και του Γιάννη Ζουγανέλη, τα κείμενα και ο συντονισμός έγιναν από την Βίκυ Κουλουμπή – Πάλμου και εκτός του Ζουγανέλη, συμμετείχαν τραγουδώντας η Ισιδώρα Σιδέρη και παιδική χορωδία που αποτελούσαν η Νικολέτα Τρίκη, η Τζίνα και η Μαρία Νικολούζου και η μικρή Ελεωνόρα.

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον Σάκη Τρίκη με νέα επεξεργασία και ενορχήστρωση στο studio «Kosmo Sound» για να μπορέσουν να παρουσιαστούν αυτόνομα στο δίσκο, που αφιερώθηκε στα παιδιά που αγάπησαν το «Γύρω – γύρω όλοι».
2.Eleonora prota2 SMALL
Σ’ αυτό το δίσκο η Ελεωνόρα ακούγεται να σιγοντάρει τους γονείς της Γιάννη και Ισιδώρα στα «Δώρα» σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και συμμετέχει με τον Γιάννη Ζουγανέλη και όλη την παρέα στο «Γεια σας παιδιά».

Το 2010 ο δίσκος επανεκδόθηκε από τη Lyra σε διπλό cd, μαζί με «Τα παραμυθοτράγουδα» του Γιάννη Ζουγανέλη, ένα δίσκο με παιδικά τραγούδια, που κυκλοφόρησε σε cd το 1996 από την Εros Music. Η Ελεωνόρα συμμετείχε και σε αυτό το δίσκο, τραγουδώντας «Το καρότο και η αγκινάρα», μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη και «Τα παιχνίδια» και τα δυο σε μουσική του Ζουγανέλη και στίχους του Μιχάλη Άνθη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εξώφυλλο της επανέκδοσης το όνομα της Ελεωνόρας Ζουγανέλη φιγουράρει πλέον σε πρώτη θέση…
3.Eleonora prota3 SMALL

Πηγή: ogdoo.gr