Ρίτα Αντωνοπούλου: Η τελευταία «μούσα» του Θάνου Μικρούτσικου

«Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των οριζόντων» ξανά σε βινύλιο!

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group, σε διπλό δίσκο βινυλίου, η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο του 2019, με τα έργα «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των οριζόντων», με ερμηνευτές τον Χρήστο Θηβαίο, τον Κώστα Θωμαΐδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τους σολίστες Μάξιμο Δράκο και Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά. Μια συναυλία που είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο χειμώνα σε διπλό cd, σημειώνοντας εξαιρετικά υψηλό αριθμό πωλήσεων, για τα δεδομένα της σημερινής εποχής.
02.THANOSRITA
Η κυκλοφορία του διπλού βινυλίου, μου έδωσε την αφορμή για να κάνω μια αναδρομή και να ξανακούσω τους δίσκους του Θάνου Μικρούτσικου με τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Ο Μικρούτσικος άλλωστε, ήταν εκείνος που την έβαλε για τα καλά στο δρόμο του τραγουδιού και την ανέδειξε, ενώ η Αντωνοπούλου ήταν η ερμηνεύτρια που τον τραγούδησε όσο καμιά άλλη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Και γενικότερα όμως, μετά τη Μαρία Δημητριάδη που κατέχει τα πρωτεία, νομίζω πως η Ρίτα Αντωνοπούλου βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση, όσον αφορά τις γυναίκες που τραγούδησαν τις δημιουργίες του Θάνου Μικρούτσικου, στη δισκογραφία και τις μουσικές παραστάσεις του.
03.THANOSRITA
«Για φωνή και ορχήστρα» με την Καμεράτα

Η Ρίτα Αντωνοπούλου πρωτοεμφανίσθηκε δισκογραφικά το 2006, με δυο τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, από το soundtrack της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Πεθαίνοντας στην Αθήνα».

Η συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2007 με την κυκλοφορία του δίσκου «Για φωνή και ορχήστρα», με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα» υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Ο δίσκος περιλάμβανε δεκατέσσερις επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μικρούτσικου σε ενορχήστρωση δική του για έγχορδα και πνευστά, δώδεκα από τα οποία τραγούδησε η Ρίτα Αντωνοπούλου και δυο ο ίδιος ο συνθέτης, με τη χαρακτηριστική, παθιασμένη ερμηνεία του.
04.THANOSRITA
Παράλληλα με τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών του δίσκου, ο Μικρούτσικος ενέταξε την Αντωνοπούλου στις παραστάσεις του, που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την εποχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τίτλο «Υπέροχα μονάχοι με… το Σταυρό του Νότου» με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά και του Γιάννη Κούτρα.

(Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε μια από τις παραστάσεις τους στον Μύλο της Θεσσαλονίκης τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2007).

«Πάμε ξανά απ’ την αρχή»

Ο δίσκος έκανε ιδιαίτερη αίσθηση κι επειδή «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», ακριβώς ένα χρόνο μετά, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, που έγραψε τους στίχους και η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσίασαν έναν ολόκληρο δίσκο, με τίτλο «Πάμε ξανά απ’την αρχή», με καινούργια τραγούδια, αλλά και μια επανεκτέλεση του «Πιτσιρικά», που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το 1999, στο δίσκο «Θάλασσα στη σκάλα». Και σε αυτό το δίσκο συμμετείχε ο συνθέτης τραγουδώντας σε δυο κομμάτια.
05.tHANOSRITA
Το «Καραντί» και η «Ρόζα Λούξεμπουργκ»

Ακολούθησαν μια επανεκτέλεση του «Καραντί», σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, από τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου στη συναυλία του Γιάννη Κούτρα στο θέατρο του Λυκαβηττού, στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, που κυκλοφόρησε σε διπλό cd και dvd και δυο τραγούδια, ένα καινούργιο κι ένα παλαιότερο, που συμπεριλήφθηκαν στον πολυσυλλεκτικό, τρίτο δίσκο της ερμηνεύτριας, που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά με τίτλο «1 πόλη για 2».

Ήταν η «Τέλεια ομορφιά» σε στίχους της Βίλλυς Σανιάνου και μια επανεκτέλεση στη θρυλική «Ρόζα Λούξεμπουργκ» του Μάνου Ελευθερίου, που δισκογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1976 από τη Μαρία Δημητριάδη και εκδόθηκε πρώτα σε δίσκο 45 στροφών και την επόμενη χρονιά στα «Τροπάρια για φονιάδες». Η ενορχήστρωση στην «Τέλεια ομορφιά» ήταν του συνθέτη, ο οποίος έπαιξε πιάνο και στα δυο τραγούδια και η διασκευή στη «Ρόζα Λούξεμπουργκ» του Άκη Γαβαλά.
06.tHANOSRITA
«Καντάτα για τη Μακρόνησο | Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη»

Τον Μάιο του 2018, σαράντα δύο χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το ιστορικό πολιτικό έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο | Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση (και μετάφραση) Γιάννη Ρίτσου & Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι ηχογραφήθηκε με ερμηνευτές τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και κυκλοφόρησε σε μια συλλεκτική έκδοση, με αφορμή τα εκατό χρόνια του ΚΚΕ, που συμπληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2018.

Από παλαιότερες ηχογραφήσεις ακούγονται οι φωνές του Σάκη Μπουλά, της Αφροδίτης Μάνου, της Σοφίας Σπυράτου, του Γιώργου Κιμούλη, της Μαρίας Κανελλοπούλου, του Πάνου Σκουρολιάκου, της Μαριτίνας Πάσσαρη, της Νότας Μπενετάτου και της Μαρίας Χατζησάββα. Αφηγούνται ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ενώ το τραγούδι «Χρόνος» τελειώνει με απόσπασμα παλαιότερης εκτέλεσης με τη Μαρία Δημητριάδη & αφηγητή τον Γιώργο Κιμούλη.

Το cd συνοδεύθηκε από 64σέλιδο βιβλίο με στίχους, ιστορικές πληροφορίες, σημείωμα του Θάνου Μικρούτσικου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κριτικές.
07.THANOSRITA
«Ρίτα Αντωνοπούλου & Θοδωρής Οικονόμου LIVE»

Τον περασμένο Μάρτη κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group, σε 500 αριθμημένα αντίτυπα, ένας διπλός δίσκος, με την αποτύπωση της επιτυχημένης παράστασης για φωνή και πιάνο, που παρουσίασε η Ρίτα Αντωνοπούλου μαζί με τον συνθέτη και σολίστα Θοδωρή Οικονόμου στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Ο τίτλος του δίσκου είναι «Ρίτα Αντωνοπούλου & Θοδωρής Οικονόμου LIVE», και περιλαμβάνει ένα υλικό, μέσα στο οποίο βρίσκονται πέντε τραγούδια του Μικρούτσικου. Ο «Μικρόκοσμος» σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση του Γιάννη Ρίτσου, που ακούγεται τέσσερις φορές, λειτουργώντας σαν «γέφυρα» ανάμεσα στα τραγούδια, το «Καραντί» και οι «Επτά νάνοι» του Νίκου Καββαδία, ο «Πιτσιρικάς» με στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και «Ο Άμλετ της Σελήνης» του Μάνου Ελευθερίου.

Κάπως έτσι, ολοκληρώνεται μέχρι στιγμής, η δισκογραφική παρουσία της Ρίτας Αντωνοπούλου στα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου…

Πηγή: ogdoo.gr