του Θανάση Γιώγλου

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Το πρώτο τους τραγούδι

Το 1974 μπαίνουν στην Πάντειο ενώ ο Χάρης εντάσσεται στο ελληνικό ροκ συγκρότημα «Αγάπανθος», με το οποίο το 1975 ηχογραφούν το πρώτο τους 45άρι στην Columbia με δυο τραγούδια.

«Η μπαλάντα της Ελένης» (σύνθεση Χ. Κατσιμίχα – Κοτζιούλα, όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο της συλλογής της ΜΒΙ «Αναδρομή στη Δεκαετία του ‘70» που κυκλοφόρησε το 1990 και είχε μέσα το συγκεκριμένο τραγούδι) και το «Σαν όνειρο» που μέχρι σήμερα παραμένει ανέκδοτο σε lp ή cd. Όταν το 1976 κυκλοφορεί ο μεγάλος δίσκος με τίτλο το όνομά τους, ο Χάρης έχει ήδη αποχωρήσει.

Το 1976 συμμετέχουν στο δίσκο του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη «Σε Άλλους Κόσμους» που κυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο στην Columbia. Η ηχογράφηση του δίσκου γίνεται από τον Απρίλιο του 1975 ως το Φλεβάρη του 1976 στο στούντιο ACTION, σε παραγωγή του Τέρενς Κουίκ και του Γιάννη Κιουρτσόγλου. Εκεί ο Πάνος Κατσιμίχας, παίζει φυσαρμόνικα και τραγουδά το «Ταξίδι», ενώ και οι δυο συμμετέχουν στο διάρκειας εννιάμιση λεπτών «Ξεκινήσαμε».

Στην επανέκδοση του δίσκου σε cd το 1995, το κομμάτι αυτό έχει χωριστεί σε τέσσερα μικρότερα tracks, με τους τίτλους «Ξεκινήσαμε», «Έχουμε φωτιά», «Για πόλεμο» και «Φινάλε». Ο Χάρης και ο Πάνος τραγουδούν στα «Ξεκινήσαμε» και «Για πόλεμο», ενώ μαζί τους συμμετέχει και ο Νίκος Ζιώγαλας. Το βινύλιο θα επανεκδοθεί αργότερα από την ανεξάρτητη εταιρεία «Πολύαυλος».

Το 1977 ο Πάνος συμμετέχει στην παράσταση «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου, ενώ και οι δύο, βραβεύονται το 1982 στους δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας που οργανώνει ο Μάνος Χατζιδάκις με το τραγούδι «Μια βραδιά στο Λούκι». Το 1985, μετά από πολλές προσπάθειες, καταφέρνουν, με την καθοριστική βοήθεια του Μανώλη Ρασούλη που αναλαμβάνει την παραγωγή και εκδίδουν τα θρυλικά πλέον «Ζεστά Ποτά».

Λίγο μετά, συμμετέχοντας στις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, γίνονται ευρύτατα γνωστοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό… Παρουσιάζοντας στη συνέχεια μια σειρά δίσκων όπως «Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις», «Απρίλη Ψεύτη», «Η Μοναξιά Του Σχοινοβάτη», «Της Αγάπης Μαχαιριά», «Τρύπιες Σημαίες» και το μουσικό παραμύθι «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι», ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας σημαδεύουν με την παρουσία και τα τραγούδια τους το μουσικό τοπίο, επηρεάζοντας παράλληλα τις νεότερες γενιές μουσικών και τραγουδοποιών…

Πηγή: ogdoo.gr