του Θανάση Γιώγλου
Γιάννης Κούτρας – Το πρώτο μου τραγούδι
Στις 31 Μαΐου 1955 γεννήθηκε στην Αιδηψό ο Γιάννης Κούτρας.
Από μικρό παιδί κατάλαβε πως δεν ήθελε να ασχοληθεί με τίποτε άλλο, εκτός από τη μουσική και το τραγούδι. Επηρεασμένος από τον πατέρα και τους συγγενείς που ήταν ψάλτες, άρχισε να ασχολείται με την ψαλτική, την οποία άφησε νωρίς. Στα δεκατέσσερα χρόνια του άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και, παρά τις αντιδράσεις των γονιών, που ήθελαν να σπουδάσει γιατρός ή δικηγόρος, στα δεκαεννιά του κατέβηκε στην Αθήνα, για αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Ο «Πρώτος συλλογικός» και «Το αηδόνι»

Αν και το 1978 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, τη «Μουσική πράξη στον Brecht» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, ο Γιάννης Κούτρας έγινε ευρύτερα γνωστός το 1979, έχοντας το ρόλο του βασικού ερμηνευτή στο εμβληματικό έργο «Ο Σταυρός του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου και του Νίκου Καββαδία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν ότι ο Κούτρας ξεκίνησε την καριέρα του με τον «Σταυρό του Νότου».

Όμως η πρώτη, πρώτη ηχογράφησή του για τη δισκογραφία πραγματοποιήθηκε το 1977 και συμπεριλήφθηκε σε έναν παντελώς άγνωστο και ανέκδοτο σε cd δίσκο, που κυκλοφόρησε από τη μικρή, ανεξάρτητη εταιρεία «Liberta», με τίτλο «Πρώτος συλλογικός».

02.Koutrasproto

Ο «Πρώτος συλλογικός» περιλάμβανε έντεκα τραγούδια, κυρίως νέων και άγνωστων τότε συνθετών και στιχουργών, που τραγουδούσαν πρωτοεμφανιζόμενοι ερμηνευτές (στο οπισθόφυλλο του δίσκου, στο τέλος του κειμένου, μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα των δημιουργών και τους τίτλους των τραγουδιών).

Ανάμεσα στα τραγούδια ήταν και το «Αηδόνι», ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη που μελοποίησε σε ρυθμό 5/8 ο Γιώργος Καμπανάς και τραγούδησαν ο Γιάννης Κούτρας με την Ελένη Τσαγκαράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ηχογράφηση του δίσκου συμμετείχε μια ομάδα σημαντικών μουσικών: Ευανθία (Εύη στο οπισθόφυλλο) Ρεμπούτσικα (βιολί), Βασίλης Καραμπάτσος (κιθάρα 12χορδη), Γιάννης Λογοθέτης (κιθάρα ηλεκτρική), Γεράσιμος Πυλαρινός (κιθάρα κλασική), Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο και μπαγλαμά), Θανάσης Κατερινάκης (κλαρινέτο), Λευτέρης Πολυκανδριώτης (μπάσο), Κώστας Ζαριδάκης, Γιώργος Μοσχόπουλος, Χάρης Τηλισανάκης (μπουζούκι), Γιάννης Σταμάτης, Βασίλης Σταματιάδης (ντραμς), Χρύσανθος Μουζακίτης, Στέφανος Στρατηγός (πιάνο), Νίκος Μάγκος (τρομπέτα), Χ.Ελεφάντης (τρομπόνι), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (τσέλο), Γιάννης Γραμματικούλης, Πέτρος Πρωτόπαπας (φλάουτο), Μάνος (φυσαρμόνικα).

Πηγή: ogdoo.gr