Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φιλώ, που είναι συνώνυμο του ρήματος αγαπώ. Γιατί, αν δεν το δίνεις εκεί που αγαπάς, ποιο το νόημα του; Το φιλί είναι τρόπος έκφρασης. Με όποιον και να  το μοιράζεσαι και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, μεταφέρεις στον άλλο ένα συναίσθημα. Το φιλί δεν είναι μόνο πράξη. Είναι συναίσθημα που γεννά άλλα συναισθήματα. Μην το χαραμίζεις, λοιπόν, από ‘δω κι από ‘κει. Αλλά μη το στερείς κιόλας από τους ανθρώπους που αγαπάς ,είτε φιλικά είτε ερωτικά…

Σταμάτης Κραουνάκης - «Φίλα Με στην Πάφο»

Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης και μουσικός Χρήστος Παπαδόπουλος και τους στίχους ο συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μπαλαχούτης.

Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Ξεριζωμός» με αφορμή την καταστροφή της Σμύρνης και το διωγμό από τη Μικρά Ασία και με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών. Οι δημιουργοί επιθυμούσαν στο φινάλε να υπάρχει ένα «κόντρα» τραγούδι που θα σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα, το λουλούδι που γεννιέται μέσα απ’ την καμένη γη. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος πρότεινε ως ερμηνευτή αυτού του κομματιού τον Κραουνάκη και του ζήτησε ν’ ακούσει το τραγούδι. Οι εντυπώσεις ήταν θετικές και η συμφωνία έκλεισε. Ομολογουμένως η ερμηνεία του είναι καθηλωτική. Δεν το τραγούδησε απλά, το έσκισε!

Ο δίσκος κυκλοφόρησε με κυριακάτικη εφημερίδα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Ο Σταμάτης Κραουνάκης το τραγούδησε και στη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε και στο δικό του δίσκο που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες αργότερα με τίτλο «Stamdoc14 η Λειτουργία των Πόλεων». Το «Φίλα με» είναι το μοναδικό «ξένο» τραγούδι του διπλού άλμπουμ. Σε όλα τα υπόλοιπα ο Κραουνάκης είναι δημιουργός ή συν-δημιουργός.

Τέλος, όσο αφορά τον δίσκο Ξεριζωμό περιέχει τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από μνήμες, διηγήσεις και «διαβάσματα» που ψηλαφίζουν το μεγάλο ξεριζωμό του 1922, αλλά και όσους προηγήθηκαν και όσους ακολούθησαν. Τραγούδια του σήμερα, με φρέσκο αγέρα και ήχο, που κουβαλούν μνήμες και θύμησες του χτες.

από την Κασσάνδρα Λειβαδιώτου

Πηγή: sonderphotospot.wordpress.com