Σήμερα η στήλη είναι διαφορετική. Είναι αφιερωμένη στον αιώνιο εκείνο έφηβο που έφυγε για πάντα πριν από λίγες μέρες, κλείνοντάς μας περιπαιχτικά το μάτι. Ο Τζίμης Πανούσης είναι ακόμα εδώ. Αλήθεια, πώς αποχαιρετάς για πάντα έναν άνθρωπο που έζησε κάθε του στιγμή λες και ήταν η τελευταία; Ίσως τώρα που πέρασε κι αυτή η -πραγματικά- τελευταία στιγμή, να απομένει μονάχα να σκάσουμε ένα χαμόγελο. Είναι, εξάλλου, μια υπενθύμιση ότι ο Τζιμάκος θα βρίσκεται πάντα μαζί μας.

Ο Τζίμης Πανούσης έμοιαζε ατρόμητος. Η παρουσία του στη δισκογραφία ήταν έντονη και επεισοδιακή. Καυστικοί στίχοι, έντονη σάτιρα, αντισυμβατικές παραστάσεις και πλήθος δικαστικών διαμαχών. Όσον αφορά στο τελευταίο, η πρώτη περιπέτεια του Πανούση με τη δικαιοσύνη ήρθε το 1981, όταν η Αστυνομία συνέλαβε το συγκρότημά του (τις «Μουσικές Ταξιαρχίες») κατά τη διάρκεια συναυλίας τους στην Καρδίτσα, με την κατηγορία  της περιύβρισης κατά της Αρχής και του κράτους και εξύβριση των θείων. Με το πέρασμα των χρόνων ακολούθησαν πολλές άλλες δίκες, με μία από τις εντονότερες να είναι αυτή του 2000, στην οποία ο Πανούσης ήταν κατηγορούμενος για προσβολή εθνικού συμβόλου. Αιτία για τη δίκη αυτή υπήρξε η αφίσα της παράστασης «Της Πατρίδας μου η Σημαία», η οποία έδειχνε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Παρά την έντονη παρουσία του στις δικαστικές αίθουσες, ο Τζίμης Πανούσης έχει καταδικαστεί τελεσίδικα μόνο μια φορά, για την πολύκροτη υπόθεση με τον Γιώργο Νταλάρα.

Το περίφημο τραγούδι «Κάγκελα Παντού» έχει, όμως, κι αυτό τη δικιά του ιστορία. Το 1986, ο Πανούσης άφησε τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», με σκοπό να κυκλοφορήσει από την Minos την πρώτη του προσωπική δουλειά. Ο δίσκος -επίσης με τον τίτλο «Κάγκελα Παντού»- περιελάμβανε 12 τραγούδια. Η ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία έχει να κάνει με το βίντεο κλιπ του ομώνυμου κομματιού, που γυρίστηκε λίγο καιρό μετά. Είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσίαζε στην ΕΡΤ τη μουσική εκπομπή «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι». Το βίντεο του τραγουδιού έγινε κατά παραγγελίαν του Διονύση Σαββόπουλου για την πρώτη εκπομπή της σειράς. Ήταν το πρώτο βίντεο κλιπ που γυρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα από δισκογραφική εταιρεία και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ίδιος ο Τζίμης Πανούσης. Το βίντεο κλιπ δείχνει τον δημιουργό ως Ιησού Χριστό πάνω στον σταυρό, ενώ βλέπουμε και ένα μαθητή να σκοτώνει τη δασκάλα του. Εξάλλου, οι στίχοι του τραγουδιού σχολιάζουν με ιδιαίτερο τρόπο τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής: «Όλο εμένανε σηκώνει/να πω το μάθημα η δασκάλα/θα τη σφάξω σαν κουνέλι/και θα βγω να παίξω μπάλα».

Τα πράγματα, τελικά, δεν κύλησαν και τόσο ομαλά. Λόγω του περιεχομένου του βίντεο, ο Διονύσης Σαββόπουλος αποφάσισε να μην το προβάλει στην εκπομπή του. Με παρέμβαση του Μάνου Χατζιδάκι, το βίντεο συμπεριλήφθηκε τελικά στο πρόγραμμα του Σείριου στο Zoom της Πλάκας. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Σαββόπουλος προέβαλε το κλιπ στην αποκριάτικη εκπομπή της σειράς. Το βίντεο με την παρουσία του Τζίμη στην εκπομπή είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Πηγή: philenews.com