Μία ξεχωριστή συναυλία με την Αλέξια, εμπνευσμένη από τα αρχαία εκθέματα

«Κύπρις», ένα μουσικό ταξίδι με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στις 24 Ιουνίου 2022 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας συναυλία υπό τον τίτλο «Κύπρις» με την διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα Αλέξια Βασιλείου. Η συναυλία διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και των εορτασμών για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λάρνακας.

Εμπνευσμένη από τα αρχαία εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας και τις διάφορες ιδέες που αυτά ενσαρκώνουν, όπως ο φυσικός κόσμος, η γέννηση, ο θάνατος και οι τελετουργίες, η Αλέξια μεταφράζει μουσικά τις αφηγήσεις που προκύπτουν, έχοντας ως σταθερό άξονα και οπτική τη θηλυκότητα. Μέσα από το μουσικό ταξίδι που μας προτείνει, το κοινό καλείται παράλληλα να βιώσει τη δική του ξεχωριστή εμπειρία, ερμηνεύοντας εκ νέου το παρελθόν. Στην ουσία το έργο πρόκειται για τη σύζευξη των αρχαιοτήτων, της ιστορικής ερμηνείας τους και των διαφόρων νοημάτων που ο καθένας επιλέγει να τους αποδώσει. Μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια, αυτοσχεδιασμούς και ηχητικά εφέ η Αλέξια δημιουργεί ένα ξεχωριστό ηχοτοπίο, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν. Το μουσικό πρόγραμμα θα διανθίζεται με σχολιασμό/μικρές αφηγήσεις από τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο.

Την επωνυμία Κύπρις έφερε στις αρχαίες επιγραφές η κατεξοχήν θηλυκή θεότητα που λατρευόταν στην Κύπρο, δηλώνοντας έτσι την καθολική αποδοχή της μεγάλης αυτής θεάς σε ολόκληρο το νησί.