Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη τραγουδούν Καβάφη

Στέφανος Κορκολής: «Θα’ θελα αυτήν τη μνήμη να την πω» σε ποιήματα Κωνσταντίνου Καβάφη

Με τον ωραιότερο τρόπο επέλεξε ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση» να ξεκινήσει τον πολιτιστικό χειμώνα!

Με μια συναυλία που θα μας ταξιδέψει μέσα από την υπέροχη ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και τις μελωδίες του Στέφανου Κορκολή, σε δρόμους όπου το μοναδικό στοιχείο το οποίο τους χαρακτηρίζει είναι η ποιότητα.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Σοφία Μανουσάκη, το Φωνητικό Σύνολο και η Παιδική Χορωδία της «Διάστασης» μαζί με την νεοσυσταθείσα ορχήστρα σύγχρονης μουσικής «Τρακ-Αρτ», υπό την διεύθυνση του Άρη Αντωνιάδη.

Η νέα δουλειά του συνθέτη, η οποία έχει ήδη δισκογραφηθεί και ήδη κυκλοφορεί σε μια πολυτελή κασετίνα, παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τεράστια επιτυχία στην Όπερα του Καΐρου, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (στο πλαίσιο των «Καβαφείων 2017»), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και στο Βουκουρέστι, στην αίθουσα Aula Magna, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές βασισμένες στην καταλυτική φράση «επιτέλους ο Καβάφης τραγουδιέται».

Ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης γράφει για τη δουλειά αυτή: Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, είναι ο πλέον μελοποιημένος Έλληνας ποιητής, αλλά δύσκολα τραγουδισμένος και αυτό οφείλεται στην έλλειψη μέτρου, ομοιοκαταληξίας, δεκαπεντασύλλαβου και πολλά άλλα που δυσκολεύουν ένα συνθέτη.

Ο Στέφανος Κορκολής αποφασίζοντας να αναμετρηθεί με το λόγο του Καβάφη, επέλεξε όχι μόνο να τον μελοποιήσει αλλά να τον τραγουδήσει! ‘Επλασε μελωδίες οι οποίες αναδύονται με συγκρατημένους ρυθμούς και αποτελούν γέφυρες ανάμεσα στο σημερινό αναγνώστη κα το λόγο του ποιητή, καθιστώντας τον πιο κατανοητό.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, 20:30
www.pattihio.com.cy