Νίκος Σάρρος: «Τα Ελληνικά Μουσικά Συγκροτήματα Των Sixties»Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τη μαγική δεκαετία που διαβάζεται και… ακούγεται!
Κατά τις δεκαετίες 1950-‘60 η μοντέρνα μουσική της εποχής που γεννιόταν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τα άλλα παγκόσμια κέντρα πρωτοπορίας σάρωνε τη νεολαία όλου του δυτικού κόσμου.
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι νέοι της δεκαετίας του 1960, μεγαλωμένοι σε ένα εσωστρεφές μετεμφυλιακό περιβάλλον, άρχισαν να διεκδικούν το μερίδιό τους στην ευδαιμονία του μεταπολεμικού τοπίου και να στρέφονται προς τις παγκόσμιες τάσεις της νεανικής κουλτούρας, απομακρυνόμενοι από τους παραδοσιακούς και «παρωχημένους» τρόπους διασκέδασης των γονιών τους.
Screen Shot 2023 07 03 at 12.19.06

Με τρόπο αργό στην αρχή και μετά σαρωτικό, και παρά τα πενιχρά μέσα ενημέρωσης της εποχής, η σύγχρονη μουσική κατέκλυσε την ελληνική νεολαία, όχι μόνο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας. Μοντέρνα μουσικά συγκροτήματα ξεπετάγονταν παντού, άλλες φορές απλά προσαρμόζοντας τους παγκόσμιους ήχους στην ελληνική πραγματικότητα και άλλες δημιουργώντας πραγματικά αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο. Νεανικά κλαμπ άνοιγαν παντού και οι νέοι διασκέδαζαν σε πάρτι, σε συναυλίες, αλλά και στα χαρακτηριστικά για την εποχή κυριακάτικα μουσικά πρωινά σε κινηματογράφους και θέατρα των μεγάλων πόλεων.
Screen Shot 2023 07 03 at 11.51.54

Η δεκαετία του ‘60 στάθηκε καταλυτική για την εξέλιξη της μουσικής κουλτούρας της χώρας, γιατί, μπορεί τα περισσότερα από τα συγκροτήματα που μεσουράνησαν τότε να έσβησαν στο τέλος της, αλλά γέννησαν τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τη μετέπειτα μουσική σκηνή στη χώρα μέχρι και τις μέρες μας.
Screen Shot 2023 07 03 at 11.55.28

Αυτά τα μαγικά χρόνια της νεανικής χειραφέτησης στο πλαίσιο της μοντέρνας μουσικής δημιουργίας και διασκέδασης, τα αποκαλούμενα και «χρόνια της αθωότητας» καταγράφει με μοναδικό τρόπο το βιβλίο – λεύκωμα «Τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα των 60’s» του Νίκου Σάρρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όγδοο.
Screen Shot 2023 07 03 at 11.52.01

Μετά από πολυετή προσωπική έρευνα και συνεντεύξεις του συγγραφέα με μέλη των συγκροτημάτων της εποχής, στο βιβλίο παρουσιάζονται 650 σπάνιες φωτογραφίες και αναλυτικές πληροφορίες για 170 συγκροτήματα μοντέρνας μουσικής που δημιουργήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Screen Shot 2023 07 03 at 11.53.13
Η αναθεωρημένη αυτή έκδοση από το Όγδοο, περιέχει και άλλη μια σημαντική καινοτομία που κάνει αυτό το βιβλίο έναν πολύτιμο οδηγό στην ελληνική νεανική ποπ κουλτούρα του 60΄.
Σκανάροντας με το κινητό τούς κώδικες QR που βρίσκονται διάσπαρτοι στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ακούσει χαρακτηριστικά τραγούδια όλων των συγκροτημάτων που είχαν την τύχη να αποτυπώσουν τη δουλειά τους δισκογραφικά.
Screen Shot 2023 07 03 at 12.03.49 1

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μουσικό οπτικοακουστικό ταξίδι στην εποχή της αθωότητας, νοσταλγικό για όσους την έζησαν και άκρως ενδιαφέρον για όσους τότε ήταν πολύ νέοι ή δεν είχαν καν γεννηθεί.
Αποσπάσματα από τις εισαγωγές του βιβλίου:
Φώντας Τρούσας:

«Το φωτογραφικό υλικό είναι και τεράστιο και σπάνιο, αλλά το βιβλίο δεν μένει πίσω και στο πληροφοριακό πεδίο, που επίσης είναι βαθύ και ψαγμένο. Και κάπως έτσι, ανακαλύπτουμε, στα ποπ-ροκ συγκροτήματα του ’60, τα ονόματα δεκάδων μουσικών μας, που τότε, σε πολύ νεαρή ηλικία, ξεκινούσαν τη σταδιοδρομία τους. Το βιβλίο του Νίκου Σάρρου είναι γεμάτο με τέτοιου τύπου «εκπλήξεις». Και σ’ αυτή τη δεύτερη έκδοσή του είναι και κάτι παραπάνω από πλήρες, και πάντα απολαυστικό στην ανάγνωσή του.»
Λευτέρης Κογκαλίδης:

«Κερδίζει επάξια μια θέση στη βιβλιοθήκη μου και θα είναι το πιο χρήσιμο και απαραίτητο βοήθημα κάθε φορά που θα ετοιμάζω εκπομπές για τα υπέροχα εκείνα συγκροτήματα, που μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα, αλλά στον καθεδρικό της καρδιάς μας, ένα κερί θα καίει πάντα, για τις υπέροχες μουσικές που μας χάρισαν – την μουσική υπόκρουση των εφηβικών μας χρόνων.»
Νίκος Μαστοράκης:

«Χαίρομαι που το βιβλίο «Ελληνικά Συγκροτήματα των ‘60s – ένα φωτογραφικό λεύκωμα» του Νίκου Σάρρου, που απαθανάτισε ζουμερά και έντονα τις αξέχαστες εποχές της ελληνικής ποπ, κυκλοφορεί
σε νέα έκδοση και μάλιστα εμπλουτισμένη και βελτιωμ ήταν εύκολη δουλειά και πρέπει να χρειάστηκαν επί ώρες έρευνας για να σταθεί το κείμενο έντιμα απέναντι στην ιστορία.»

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από το eshop του Όγδοο και τα βιβλιοπωλεία. Προχωρήστε σε παραγγελία εδώ.
Πηγή: ogdoomusicgroup.gr