Οι Sidetrack των Μιχάλη Κεχαγιά και Στέργιου Δήμπα αποτελούν ένα από τα πιο συνεπή ελληνόφωνα γκρουπ της pop – rock σκηνής, αναφορικά με το αποτύπωμα που αφήνουν στη ελληνική δισκογραφία.

Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας από το Ogdoo Music Group του τελευταίου τους ψηφιακού EP με τίτλο «Όσο σκέφτεσαι το αύριο», παρουσιάζουν το τραγούδι τους «Παραμιλάς», ένα βιωματικό συγκινητικό τραγούδι που πραγματεύεται το σοβαρό πρόβλημα της άνοιας, το οποίο εξελίσσεται σε μάστιγα κυρίως για τον δυτικό κόσμο.

Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» στην Πάτρα και με όχημα το «Παραμιλάς» οι Sidetrack στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η άνοια, τόσο στους ασθενείς, όσο και στους φροντιστές τους.

Το Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω στη Πάτρα, έχοντας μελετήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες της τρίτης ηλικίας αλλά και το πως η άνοια οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση τους ασθενείς καθώς και στην οικονομική και ψυχοσωματική εξουθένωση τα μέλη των οικογενειών που έχουν αναλάβει την φροντίδα τους αποφάσισε να αναλάβει δράση με μία σειρά ειδικών προγραμμάτων, προκειμένου τα πάσχοντα άτομα να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και καλή ποιότητα ζωής σε καθημερινή βάση παρέα με τα οικεία τους πρόσωπα.

Στο σύντομο κείμενο που συνοδεύει την κυκλοφορία του «Παραμιλάς» οι άνθρωποι του Σωματείου «Φροντίζω» χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Η άνοια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παγκοσμίως ενώ στην χώρα μας υπολογίζεται πως περισσότερα από 200.000 άτομα πάσχουν από κάποια νευρογνωστική διαταραχή, αριθμός που αναμένεται τα τριπλασιαστεί μέχρι τα 2050. Σ’ αυτά τα άτομα αντιστοιχούν 1 με 2 οικογενειακοί φροντιστές οι οποίοι έχουν το ρόλο της καθημερινής φροντίδας του αγαπημένου τους ανθρώπου.

Η εμφάνισης της νόσου αποτελεί μια ξαφνική κατάσταση για τον ίδιο τον πάσχοντα και την οικογένεια του, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν σε μια διαφορετική πραγματικότητα, μιας και το άτομο δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει τις αγαπημένες του δραστηριότητες ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χάσει την επαφή του με φίλους και πρόσωπα από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ζώντας με έντονο της συναίσθημα μοναξιάς και της εγκατάλειψης.

Είναι υποχρέωση όλων μας να ενημερωθούμε γύρω από τις ανάγκες των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα είναι περισσότερο φιλική προς τα άτομα αυτά, με συνθήκες αναγνώρισης και αποδοχή της νόσου.»

Εξαιρετικά σημαντική είναι όμως και η ψυχική ισορροπία των φροντιστών στην οποία αναφέρεται το κείμενό της κοινωνικής λειτουργού Μαίρης Καλύβα η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«…Το ζητούμενο για τους φροντιστές είναι να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν ότι για να ανταποκριθούν στο νέο ρόλο τους δεν πρέπει να παραμελήσουν τον εαυτό τους και ένας φροντιστής μπορεί να φροντίσει καλά, μόνον όταν και ο ίδιος φροντίζεται. Η φροντίδα τους λοιπόν αποτελεί κύριο μέλημα αλλά και τρόπο πρόληψης πιθανόν προβλημάτων ψυχικής υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο ταξίδι αυτό της φροντίδα.»

Το τραγούδι «Παραμιλάς» κυκλοφορεί στο youtube όπου είναι διαθέσιμα και τα music videos των τραγουδιών του EP του των Sidetrack, «Όλα αλλιώς» και «Διαδρομή».

Ολοκληρωμένο το EP «Όσο σκέφτεσαι το αύριο» κυκλοφορεί ψηφιακά και είναι διαθέσιμο σε όλες τις υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες.The post Sidetrack: «Παραμιλάς» first appeared on Τέταρτο.